Close

ATOPIJSKI DERMATITIS

ATOPIJSKI DERMATITIS

Atopijski dermatitis je kronični poremećaj kože. Pogotovo je čest kod djece. Dermatitis nije opasan ni zarazan – ali može značajno utjecati na kvalitetu života. Gotovo 15% ljudi u zapadnim zemljama su pogođeni ovim stanjem, što znači da 10 do 15 od 100 djece predškolske dobi u Europi  barem privremeno pati od dermatitisa. Dermatitis često počinje u ranom djetinjstvu i poboljšava se uglavnom u odrasloj dobi.

Tipična mjesta zahvaćena atopijskim dermatitisom

Tipična mjesta koja su zahvaćena dermatitisom su ispod pazuha, koljena, vrata i područje lica. Zahvaćena područja su suha, crvena, hrapava, ljuskava, a ponekad i u ranicama osobito kod djece praćeno svrbežom kože.  Sadržaj uree znatno je smanjen na zahvaćenim mjestima. Tijekom razdoblja dermatitisa, koža je iznimno suha i osjetljiva i ne može pohraniti dovoljno vlage. Osim toga, nedostaju specifične kožne masnoće. Zbog ovog nedostatka koža je sve grublja i ljušti se. Ona također gubi svoju vanjsku barijernu funkciju protiv štetnih tvari iz okoliša. Regulacija ostalih funkcija kože također je poremećena, npr. znojenje, protok krvi kroz kožu, kontrola temperature i sl.

Prema tome, za atopijski dermatitis,  jako je važno svakodnevno održavanje kože u svim fazama kako bi joj vratili vlagu i masnoću te spriječili svrbež.

Uz intenzivnu njegu kože u svim fazama atopijskog dermatitisa trebali bismo:

  • izbjegavati pelud i grinje
  • izbjegavati mehaničku iritaciju kože (na primjer, dodir s vunom ili znojenje)
  • provoditi uravnoteženu prehranu s izbjegavanjem aditiva u hrani i stabilizaciju imunološkog sustava
  • koristiti biološke deterdžente bez omekšivača
  • nositi odjeću od pamuka, lana, svile, koja je prihvatljiva osjetljivoj koži
  • razviti strategiju izbjegavanje stresa

BIOTURM nudi niz proizvoda koji se mogu koristiti kod svakodnevne njege kože sklone atopiji. Proizvodi su namijenjeni djeci i odraslima.

BIOTURM proizvodi su bez: sintetskih parfema i boja, silikona, parafinskog ulja, PEG, parabena.

Trebate pomoć?